Värmlandskorv
Det här behöver man till c:a 10 meter:
- 2 kg fläskfärs
- 2 kg nötfärs
- 600 gram malet späck (beställ i köttdisken)
- 600 gram lök
- 5 kg rå potatis
- 8 msk salt
- 4-6 tsk grovmalen svartpeppar
- c:a 10 meter krokfjälster
Gör så här:
Skala potatis och lök och skär i klyftor. Mal potatis och lök i köttkvarn. Blanda med färsen samt det malda späcket och arbeta i kryddorna.
Stek ett prov och smaksätt väl.
Provet ska smaka nästan lite för salt! Saltet sugs sedan upp av potatisen i korven. Stoppa massan i väl urvattnade krokfjälster. Korven ska stoppas löst i fjälstern.
Bind om till lagom stora korvar och frys genast in dem. Torka av korvarna innan de fryses! När korvarna ska tillagas lägger man dem i en rymlig kastrull. Häll på så mycket vatten att det täcker och sjud långsamt c:a 30 minuter. Vill man kan man låta ett lagerblad och några hela kryddpepparkorn sjuda med i spadet.
Servera med kokt potatis eller potatismos och svensk senap. Gröna ärter är gott och vackert till.
Recept från Gunborg Hedin.