Prins Carls äppelkaka
Recept från Gudrun Olssons Bigård.
Sätt ugn på 175 grader
- 1 ägg
- 60 g smör
- 1 dl socker
- ½ dl honung smält och låt den svalna något
- 1 ¾ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 msk kallt vatten
- 4-5 syrliga äpplen skalade och skurna i tunna klyftor
- 3 msk socker
Vispa ägg, socker och honung något. Tillsätt det smälta smöret. Blanda mjöl o bakpulver och tillsätt omväxlande med vattnet.
Häll smeten i en liten smord och bröad stekpanna eller sockerkaksform. Stick sedan ner äppelklyftorna i smeten i ett vackert mönster. Strö över socker och ev. kanel.
Grädda ca 25 min i 175 graders ugnsvärme.
För att få den vackra sidan upp får man vända den färdiga kakan två gånger.