Köttfärspaj

En god paj med köttfärsfyllning. Självklart väljer du lokalproducerad färs från en producent nära dig!

4-6 portioner

Ingredienser – pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gr smör
  • 3 msk kallt vatten

Ingredienser – fyllning:

  • 500 gr nötfärs (se köttproducenter runt Kristinehamn)
  • 100 gr bacon eller rökt skicka
  • 1 gul lök (se grönsaksproducenter runt Kristinehamn)
  • 1-2 tsk salt
  • 2 tsk mejram
  • 2 tsk basilika
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 11/2 dl creme fraiche
  • riven ost
  • pensling – ägg

Gör så här:

  • Gör en deg av mjöl, matfett och vattnet. Använd gärna matberedare. Finfördela fettet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut till en rund kaka och lägg i kylskåpet medan fyllningen förbereds, ca 30 minuter.
  • Skär bacon eller skinka i skivor. Fräs med färsen i stekpannan.
  • Skala och hacka löken och blanda ned i fräset.
  • Tillsätt mejram, salt, basilika, vinäger och vatten. Sjud försiktigt i ca 5 minuter. Blanda i creme fraiche.
  • Häll köttfärsröran i en pajform ca 25 cm i diameter.
  • Kavla ut pajdegen till ca 2 cm tjocklek. Skär remsor, ca 1 cm breda. Lägg dem som galler över fyllningen och en remsa runt kanten.
  • Pensla degen med uppvispat ägg (kan uteslutas)
  • Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 25 minuter. I varmluftsugn 200 grader ca 30 min.
  • Servera varm med en fräsch och knaprig grönsallad.