Köttfärspaj
En god paj med köttfärsfyllning. Självklart väljer du lokalproducerad färs från en producent nära dig!
4-6 portioner
Ingredienser – pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 125 gr smör
- 3 msk kallt vatten
Ingredienser – fyllning:
- 500 gr nötfärs (se köttproducenter runt Kristinehamn)
- 100 gr bacon eller rökt skicka
- 1 gul lök (se grönsaksproducenter runt Kristinehamn)
- 1-2 tsk salt
- 2 tsk mejram
- 2 tsk basilika
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 dl vatten
- 11/2 dl creme fraiche
- riven ost
- pensling – ägg
Gör så här:
- Gör en deg av mjöl, matfett och vattnet. Använd gärna matberedare. Finfördela fettet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut till en rund kaka och lägg i kylskåpet medan fyllningen förbereds, ca 30 minuter.
- Skär bacon eller skinka i skivor. Fräs med färsen i stekpannan.
- Skala och hacka löken och blanda ned i fräset.
- Tillsätt mejram, salt, basilika, vinäger och vatten. Sjud försiktigt i ca 5 minuter. Blanda i creme fraiche.
- Häll köttfärsröran i en pajform ca 25 cm i diameter.
- Kavla ut pajdegen till ca 2 cm tjocklek. Skär remsor, ca 1 cm breda. Lägg dem som galler över fyllningen och en remsa runt kanten.
- Pensla degen med uppvispat ägg (kan uteslutas)
- Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 25 minuter. I varmluftsugn 200 grader ca 30 min.
- Servera varm med en fräsch och knaprig grönsallad.