Jordgubbssylt med vanilj

Ingredienser:

  • 4 liter jordgubbar
  • 2 liter strösocker
  • 1 citron (skal och saft)
  • 2 färska vaniljstänger

Gör så här:
Rensa bären och skölj dem om det behövs. Pressa citronen och riv citronskalet. Dela vaniljstängerna på längden och gröp försiktigt ur de små fröna med en liten sked.

Blanda bär, citron (saft och skal), vaniljstänger (både frön och stänger) och strösocker i en gryta. Låt stå och safta sig ett par timmar.

Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt den koka sakta i cirka 15-25 minuter.

Skumma sylten väl och häll upp den på väl rengjorda heta burkar och förslut genast.

Lägg gärna med en bit vaniljstång i varje syltburk som ett litet äkthetsbevis.

Förvara sylten svalt.

Ur Bröd och marmelad, Monika Ahlberg.