Jordgubbspaj med vanilj och mandelmassa
Ett recept från Ängebäck Trädgård. En verklig njutning och enkel att tillreda!
Ingredienser pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 3/4 dl strösocker
- 150 gr smör
- 2 m sk kallt vatten
Ingredienser fyllning:
- 100 gr mandelmassa
- 2 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 4 dl creme fraiche
- 1 msk vaniljsocker
- 8 dl skivade jordgubbar (lokala såklart!)
- 1/2 dl mandelspån
Gör så här:
- Hacka ihop mjöl, socker, och smör till en smulig massa. Blanda i vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en stor form (ca 28 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 graders värme i 10 minuter. Låt svalna.
- Riv mandelmassan. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa i creme fraiche, vaniljsocker och mandelmassa.
- Fyll pajskalet med krämen. Lägg på jordgubbarna och strö över mandelspån.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 miuter. Fyllningen ska fortfarande vara lie lös och krämig.
- Låt pajen svalna så stelnar den lite. Servera med grädde, vaniljvisp eller glass.