Enbärskryddad älgstek med ginsås
Här kommer ett recept från Hygns Vilt i Kristinehamn. En fin vinterrätt som nyttjar det som vinns att tillgå vintertid.
Ingredienser för 8 personer
1 ½-2 kg älgstek, innanlår eller fransyska
3 msk smör
½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk lätt krossade enbär
1 bit rotselleri (ca 15 gr)
1 gul lök + 5 kryddnejlikor
Ca 1 liter buljong
Till såsen
1 morot
1 bit rotselleri (ca 15 gr)
2 rödlökar
1 msk smör
1 msk lätt krossade enbär
2-3 persiljestjälkar
Buljong från steken
3 tsk arrowrot
1-2 msk gin
Bryn steken runt om i en stor stekgryta. Salta, peppra och strö över enbären. Finhacka rotselleri, klyfta löken och stick in kryddnejlikorna. Lägg ner i grytan. Slå över buljongen. Låt steken brässera under lock i ca 1 ½ timme. Ta upp steken och låt den vila i folie medan såsen görs.
Sås
Finhacka morot, rotselleri och rödlök. Krossa enbären lätt och fräs allt i smör tills det fått lite färg. Lägg i persilje-stjälkarna. Sila buljongen och slå över det frästa hacket. Koka ihop lite och red av med arrowrot. Smaka av med gin. Servera med Hasselbackspotatis.