Äppelmos med vanilj
Ingredienser:
- 2 kg äpplen
- 3 dl vatten
- 12 dl strösocker
- 2 vaniljstänger
- 1 citron till citronvatten
Gör så här:
Pressa citronen och blanda citronsaften med vatten i en bunke.Detta för att äpplena ska behålla sin vita färg när man skalat dem.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Lägg ner dem i citronvattnet. Lägg äppelbitarna i en gryta tillsammans med vattnet. Koka på svag värme tills äpplena mosats.
Rör om då och då.
Dela vaniljstången och gröp ur de små fröna. Tillsätt strösocker och vaniljen, både stång och frön. Koka upp under omrörning och låt puttra ytterligare några minuter.
Servera det nykokta moset eller häll upp det på väl rengjorda heta burkar och förslut genast. Förträffligt gott dessertmos, serveras gärna med lite gräddmjölk.
ur Bröd & marmelad, Monika Ahlberg