Värmlandsbôll med hackkorv och Bonnwasabi
Ingredienser till Värmlandsbôll, ca 30 st
- 2 kg oskalad vinterpotatis, ex Asterix,
- 1 rödlök, 2 klyftor vitlök,
- 100g Lakene Naturell från Lakene ostgård,
- Färsk oregano, 1 kruka,
- Salt, Svartpeppar,
- Värmländsk Rapsolja.
- Hackkorv, skivor ca 5 mm tjocka
Skala och riv potatisen ganska fint. Skölj den rivna potatisen och låt rinna av i durkslag, kram ur resterande vätska i handduk. Skala och hacka rödlök + vitlök+oregano. Riv osten. Bland den rivna potatisen med övriga ingredienser
Steka
Använd en Munkpanna. http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%86bleskiver
Häll i lite rapsolja, smörj runt med ex grillborste. Lägg lite potatisblandning i botten på varje skål. Lägg dit en hackkorvsskiva i varje skål Fyll till kanten med potatisblandning och tryck till. Lägg på ett lock och stek i ca 5 min. Ta av locket och stek tills undersidan är gyllenbrun. Ta upp, lägg på bakplåtspapper med platta sidan nedåt och efterstek i ugn 200°C . Placera plåten längst ned, med ugnen på undervärme. Eller efterstek bollarna i rapsolja i stekpanna. Lägg därefter upp bollarna på hushållspapper för att rinna av.
Bonnwasabi
- 100 g färsk och fint riven pepparrot,
- 1-2 msk stark senap, exempelvis Dijon eller Grov Stark Senap.
- 1 msk nässelmos (färska nässlor som förvällts två minuter i lättsaltat vatten och sedan fått rinna av och därefter hackats) . Tillsätt gärna lite färska örtkryddor efter smak och tillgång.
- Salt och peppar.
- Värmländsk rapsolja
Smaka! Wasabin ska inte smaka för mycket senap. Mängden senap beror på hur stark pepparroten är. Kör i mixer eller med mixerstav tills konsistensen är helt slät. Späd med olja tills konsistens är ungefär som potatismos. Använd en vitlökspress för att spritsa ut wasabin på tallrik.
Värmlandsbôllen smakar godast nystekt men går också utmärkt att äta kall.
Garnera med färsk gräslök
Eva Persson Karlstad tel 0730539914